Pierogi babci

Czas przygotowania: 2 godziny

4 porcje

Składniki

Ciasto

Do 300g mąki wbić 2 jaja, dodać szczyptę soli. Rozrobić ciasto i rozwałkować, obsypać mąką.

Farsz

Ugotować 500g ziemniaków, ugotowane zmielić wraz z 25dag twarogu.

Usmażyć 1 cebulę i dodać do farszu wraz z 2 łyżkami oleju.

Przyprawić pieprzem i solą.

Wycinając ciasto np. szklanką, napełniać farszem i lepić pierogi. Wrzucać do wrzącej wody i gotować ok. 10 minut.

Podawać ze śmietaną lub tłuszczem i skwarkami.

Budyń z torebki

Czas przygotowania: 15 minut

2 porcje

Składniki

Zawartość torebki wsypać do 100ml mleka, dodać cukier (50g) i wymieszać. 400ml mleka zagotować. Po zagotowaniu mleko odstawić, wlać przygotowany roztwór i wymieszać. Mieszając gotować 2-3 minuty.